Q-kull Kompis & Jazz
Q-kull Kompis & Jazz

Vi håper på småfolk uke 11-23

Denne kombinasjonen forgrener våre linjer og vi har tro på at dette vil gi gode, dog litt energiske valper som vil lande godt når hodet er kommet på plass.  

Kompis (Ki-po Ziis Nearby Fun) er en ung herremann på 19 mnd. og dette er hans første kull - Jazz (Ki-po Ziis Jazz & Soul) runder 5 år i mars og dette blir Jazz sitt andre kull. 

Kompis og matfar Ivar deltar på utstillingstrening uten at de har tatt skrittet ut i ringen, de synes treningen er mest for gøy og sosialisering.  Kompis er veldig åpen og sosial hannhund og med sine rundt 42 cm i mankehøyde og vekt på rundt 14 kg er han i det øvre sjiktet av standarden.  Jazz er av størrelse en liten tispe med sine 35 cm. og 8 kg - men akkurat passe i sin kropp, i flokk er ikke hennes størrelse noe hinder.  Jazz bor hos Gunn & Ole Morten på en gård i Rakkestad hvor hun storkoser seg som dronning, men hun glir fort inn i flokken når hun er hos oss. Jazz er i dag nedklippet, noe som passer best i hennes omgivelser der hun har frie tøyler og springer mellom husene og geitene/dyra på gården. Kompis har ikke utpreget varsling, mens Jazz er ei frøken med stemme og forteller folka som passerer nær huset at her "vokter" hun. Inne er begge rolige. 

Begge foreldre er helsesjekket med B hofter, øyelyst uten anmerkning, Kompis er fri for PLL, NCL, PRA3, rcd4 og Pituitary Dwarfism .Jazz er fri for NCL, PRA3, rcd4 og Pituitary Dwarfism  men bærer av PLL. Dvs. valper i denne kombinasjonen kan bli bærere av PLL og må testes for dette dersom de skal gå videre i avl.  

Vi har ingen krav om utstilling, men stiller mer enn gjerne opp med råd og veiledning om noen skulle få lyst til å prøve seg i ringen.  Men, vi forventer at hunden vil bli en del av deres familie, bli stimulert mentalt og fysisk. Se for øvrig nedenfor informasjon om ufravikelige krav.

Hvis Jazz har tatt seg forventer vi at valping i begynnelsen av uke 11/2022. Valpene vil vokse opp hos oss på Ise. 

R-kull Mezzi & Keeper
R-kull Mezzi & Keeper

.. og nye småtasser i uke 14-23

Keeper har hatt en vellykket date med en stilig forsiktig herremann på 10 år som kommer fra Milington's kennel i Sverige. Mezzi bor i Sverige der han deler oppmerksomheten med en TT dame. Takk til Susanne som lot oss hente Mezzi til oss på Ise. Full klaff i kjemien mellom Mezzi & Keeper og nå må vi bare vente i spenning noen uker før vi får se hva dette møtet resulterte i. 

Dette vil bli Mezzi sitt første kull og Keeper sitt andre (mor til N-kullet)

Helseinfo kommende kull;

SE UCH Milington's Halcon De  Los Cielos "Messi" f.d. 30.09.2012

HD: A/B - Øyne: ua 11/22, PLL, NCL, PRA3 og rcd4 genetisk fri. Høyde 40,5 cm. 

N UCH Ki-po Ziis Keeper of a Dice "Keeper" f.d. 10.03.2019

HD: A/B uten anmerking om LTV - Øyne: ua 202/22, NCL, PRA3 og Pituitary Dwarfism testet clear, PLL og rcd4 bærer. Høyde 38,5 cm. 


Om du/dere er interessert i en kommende Ki-po Zii valp, send oss noen ord så kan vi avtale et besøk på Ise.  Epostadressen vår er; tibbe@kipozii.no  

Helsesjekker
Helsesjekker

Ufravikelige krav

Som valpekjøper hos oss, forplikter du/dere til å ivareta hundens helse i form av årlig vaksine, HD røntgen ved 12-18 mnd. alder samt tre øyelysinger i løpet av hundens 7 første leveår (se informasjon om dette under meny helse). Dette er kontraktfestet og ikke fravikelig.  Informasjon om HD (LTV) - øyelidelser mva. som finnes på våre linjer skal du få dokumentert av oss.  

Ny valp ?

Vi glemmer fort hvor altoppslukende tiden med ny valp kan være. Der hjertet svulmer over av kjærlighet kan perioden for noen gå over i ren frustrasjon - var ikke slik en så for seg sin nye firbente venn.

HUSK - innsatsen du legger ned i hundens to første leveår vil du få glede av i et tosifret antall år senere. Har du/dere hilst på en voksen og sindig TT har den mest sannsynlig blitt håndtert og veiledet korrekt av sin eier fra ung alder. En valp vil utfordre deg/dere på lederskap.

De første ukene hos oss får valpene dekket sitt primærbehov som søvn og melk av mor. Vi passer på at de har gode vekstforhold i valpekassen. Når de blir rundt fire uker har de stablet seg på føttene og begynt å utforske leker, lukter og lyder utenfor valpekassen. Om mor er trygg i sin rolle, flyttes valpene ned i 1.etg. der kontor er omgjort til valperom.

Melk blir «dessert» og mat blir presentert i skål. Vi starter så smått med renslighetstrening, dvs. uansett tid på året vil de bli tatt ut etter mat og når de våkner. Men, valpen er ikke renslig ved 8 ukers alder når den flytter, det tar tid å utvikle blærekapasitet. De første ukene må dere belage dere på mange turer ut, når valpen våkner, når den har lekt, spist osv.

En valp biter i lek, det har vært en del av dens utvikling i valpekassen med søsken. Det kan ta tid å venne valpen av med dette. Det er viktig å huske at knurring er en del av hundens språk, og det er du som leder som må finne ut hva hunden vil «fortelle». Knurring er ikke ensbetydende med aggresjon, det er et signal på kommunikasjon.

En valp er et flokkdyr og tilvenning til å være alene må dere forvente kan ta tid. Selv om eier er hjemmeværende, anbefaler vi alle å trene hunden til å være alene. Før valpen flytter hjem til dere, tenk over hvor hunden skal sove og trenes på å være alene. Det må være et trygt sted for valpen som i sin utforsker trang kan komme til å bite på ledninger etc.) Hvor fort dere lykkes med å venne valpen til å være alene kommer an på innsatsfaktoren deres.

Det valpen/hunden lærer må holdes vedlike, spesielt de to første årene vil den «glemme» innlæring da den tester nye grenser. Den perioden kan sammenlignes med puberteten til ungdom.

En Tibetansk Terrier vil ikke bli håndtert med streng stemme og absolutt ikke med negativ håndtering. Best læring oppstår når man finner treningsform som valper liker. Valpen/hunden trenger en leder, forutsigbarhet og masse ros er veien til et godt samarbeide.

Pelsen til TT består av hår & ull og i overgang fra valpepels til voksen pels endrer strukturen på håret seg. Den feller ikke pels som andre raser. Ull vil produseres gjennom hele år, og selv om hunden klippes ned må det forventes å bruke tid på pelsarbeidet. Valpen er ikke født med egenskap å ligge i ro under pelsarbeidet, klipping av klør, sjekk av tenner, ører etc. Dette må være en av de daglige rutinene dere etablerer. Det er lettere å få valpen å ligge i ro når pelsen ikke er full av tover enn den dagen dere står der med en pels full av knuter.