Helse/info om tilstand/sykdom som TT er disponert for
LTV (lumbalsakral overgangsvirvel)
Lumbosacral transitional vertebra (LTV) er en medfødt defekt av ryggvirvler i området som tilsvarer vår korsrygg (L6, L7, S1). LTV er arvelig. Hunder med LTV har ca. 8 ganger større sjanse for å utvikle cauda equina syndrom (også kalt lumboscralt syndrom). Dette er en sykdom som kjennetegnes av smerter i ryggen og nedsatt funksjon i bakparten. årsaken er at det blir for liten plass mellom ryggvirvlene slik at nervene som kommer ut fra ryggmargen kommer i klem. Hunden kan få problemer smerter i ryggen, problemer med å bevege bakbena normalt og/eller problemer med å holde på urin og avføring. LTV avdekkes ved avlesing av HD skjema men blir ikke anført i DogWeb. NTTK's anbefaling og beskrivelse
Nevronal Ceriod Lipofuciose (NCL/CCL)
NCL/CCL er en gruppe av velkjente nevrodegenerative sykdommer på Tibetansk Terrier som f.eks. Batten/Spielmeyer-Vogt sykdom. Nevronal Ceriod lipofucinose (NCL/CCL) er en arvelig, fremadskridende stoffskiftesykdom som rammer hjernen. Alle de forskjellige NCL gruppene vil medføre tap av hjerne og nerve funksjon hos de berørte hundene. NCL/CCL hos Tibetansk Terrier anses som en sykdom for "voksne" hunder. Symptomer på sykdommen viser seg vanligvis ikke før i 4-6 års alder, sykdommen utvikler seg fram til hunden blir avlivet/dør rundt 7-10 års alder. NCL/CCL har autosomal recessiv arvegang.
Ved autosomal recessiv arvegang har hunden arvet ett sykdomsfremkallende gen fra begge foreldre. Når det sykdomsfremkallende genet er tilstede hos bare ett av genene i et gitt genpar, viker det for (er recessivt i forhold til) det normale genet. Foreldrene er som oftest selv friske, men er sykdomsbærere. Hver valp de får sammen har 25% sjanse for å få sykdommen med det sykdomsfremkallende genet i dobbelt dose, 25% sjanse for å være helt frisk med to normale gener og 50% sjanse for å være sykdomsbærer med ett sykdomsfremkallende og ett normalt genanlegg. Typisk for den arvegangsformen er at flere i samme søskenflokk kan ha tilstanden eller sykdommen.
Forskere ved The University of Missouri-Columbia ledet av Dr. Gary Johnson og Dr. Martin Katz har identifisert mutasjonen som er knytte til utviklingen av NCL/CCL på Tibetansk Terrier. DNA-testen som ny tilbys, undersøker DNA fra hver hund som blir testet for tilstedeværelse eller fravær av denne presise mutasjonen. Det er nå mulig for enhver TT eier å teste sin hund for å finne ut om den er bærer av mutasjonen
De senere årene er også DNA test for rcd4 og PRA3 (alderdomsrelatert katarakt) blitt tilgjengelig. Alle testene kan bestilles i en pakke..
Swaberprøvene bestilles fra; Animal DNA Diagnostics (England)
Pituitary Dwarfism
Kunngjøring fra avlsveiledningen - ny arvelig tilstand oppdaget på TT
I dag har vi fått den triste beskjeden om at den arvelige tilstanden hypofysen dvergisme har
blitt oppdaget på tibetansk terrier i USA, samt er det oppdaget bærere i Storbritannia.
Tilstanden har blitt påvist hos tre individer - en hannhund har fått to avkom (halvsøsken)
med denne tilstanden, samt hannhundens halvbror, så samtlige syke individer er dermed i
slekt. Vi vil understreke at sykdommen per dd. ikke er innrapportert om i Norge, eller som
klubben vet om i Norden, men vi må uansett følge nøye med på utviklingen og gjøre hva vi
kan for å dokumentere helse og unngå spredning til fremtidige valpekull.
... link til Norsk Tibetansk Terrier klubb - kunngjøring fra AV 05/2021
Vaksineprogram
Nobivac®DHPPi: 3 års beskyttelse for kjernekomponentene D, H og P (valpesyke, smittsom leverbetennelse og parvovirus). Inneholder også en komponent mot kennelhoste (parainfluensa). Denne skal alle hunder ha. Vaksineprodusent: Intervet.
Valper kan vaksineres når de er ca. 12 uker gamle. Neste dose gis etter 1 år. Revaksinering bør deretter foregå med 2-3 års mellomrom.
Nobivac®Pi: Ren parainfluensavaksine (kennelhoste). Anbefales årlig revaksinering i de mellomliggende årene (altså de årene man ikke vaksinerer med Nobivac®DHPPi) dersom det er ønskelig med kontinuerlig beskyttelse mot kennelhoste. Vaksineprodusent: Intervet.
Nobivac®Parvo: Vaksine mot parvovirus. Kan gis til valper fra og med 6-8 ukers alder - dersom det er grunn til å anta at valpen tidlig vil bli utsatt for et stort smittepress. Dette er sjelden nødvendig.